Tämän päivän vietimme "kotikaupunkiamme" Reykjavikia kierrellen. Päivän saldona mm. valokuvia, ääni- ja makumuistoja sekä kävelystä väsyneet jalat :)

Aamulla suuntasimme kulkumme toiselle puolelle keskusta-aluetta katsomaan Pohjolan taloa. Alvar Aallon suunnittelema Pohjolan talo on yhteispohjoismainen kulttuurikeskus, jonka kirjastosta löytyy myös suomalaisia lehtiä ja kirjoja. Rakennuksessa toimii myös kahvila ja pieni kauppa, ja alakerrassa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Piipahdimme kirjastossa ja pysähdyimme hetkeksi lukemaan Islantia käsittelevää juttua suomalaisesta matkailulehdestä. Matkalla Pohjolan talolle näimme muun muassa paikallista asutusta (tuntuvat suosivan paritaloja täällä), komean kirkon ja puiston.

Pohjolan talolta kävelimme keskustaa kohti Tjörnin-lammen rantaa pitkin. Istahdimme hetkeksi rannalla oleville portaille nauttimaan lämpimästä auringosta tuulensuojaisessa paikassa ja katselemaan lammella asustelevia lintuja. Hetken levättyämme jatkoimme matkaa kaupungintalolle katsomaan alakerrassa olevaa valtavaa kolmiulotteista karttaa Islannista. Kartan tekemiseen oli mennyt neljältä ihmiseltä neljä vuotta eli yhteensä 16 miestyövuotta! Karttaa tutkailemalla saa hyvän käsityksen Islannin pinnanmuodoista ja jäätiköiden sijainnista yms.

Kaupungintalolta jatkoimme kivenheiton päähän kaupungin ydinkeskustaan, missä on muun muassa valtavasti ravintoloita, pikkukauppoja/erikoisliikkeitä ja turisteille suunnattuja matkamuistomyymälöitä. Kuin vahingossa tupsahdimme opaskirjasissa kehutun Fish Market -ravintolan ovelle. Fish Marketin ruokalistalta löytyy itämaisien mausteiden kera valmistettua kalaa monessa muodossa. Myös ravintolan sisustus on tavallisesta poikkeava: portaiden käsinojat ja muutamat tuolit on verhoiltu kalannahalla ja ravintolan seinät bambun oksilla. Kävelystä nälkäisiksi tulleina poikkesimme sinne siis lounaalle. Kati söi maittavaa lohta ja Leena todella hyvää merikrottia kampasimpukoiden kera. Annokset olivat pienehköjä, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Aikamme kaupoissa ja kaduilla kierreltyämme kipitimme katsomaan komeaa Halgrimskírkja -kirkkoa, joka on Islannin korkein rakennus (74,5 metriä). Kirkon edessä on suuri Leifur Eiríkssonin patsas. Leifur-viikinkihän löysi Amerikan 500 vuotta ennen Kolumbusta. Itse kirkko on varsin massiivinen, urut suorastaan vaikuttavat. Kirkon torniin, näköalatasanteelle, pääsi hissillä pientä maksua vastaan ihailemaan näkymiä. Ja hienothan ne ovatkin. Harva kaupunki on meren sylissä vuorten tuntumassa.

Nähtävyyskierroksen jälkeen kävelimme vielä suureen Kringlan -ostoskeskukseen. (Keskustasta emme löytäneet yhtään "normaalia" vaatekauppaa niin pitihän se lähteä katsomaan, että mistä paikalliset vaatteensa oikein ostavat.) Väsymys painoi jo jaloissa eikä shoppailuun enää kunnolla jaksanut keskittyä. Kiertelimme kuitenkin kauppoja, joskaan mitään ei tarttunut mukaan. Piipahdimme myös edullisessa Bonus-ruokakaupassa ostamassa välipalaksi Skyriä eli eräänlaista maustettua maitorahkaa. Iltaseitsemän hujakoilla liikkeet alkoivat sulkea oviaan, mutta kävimme vielä syömässä eräässä kauppakeskuksen ravintelissa. Jalat pehmeinä lämpsyttelimme sitten alamäkeä takaisin tänne hotellille lepuuttamaan väsynyttä matkalaista.